OTOK KRK

Otok Krk nalazi se na sjevernom Jadranu. Blizu je talijanske granice i ima međunarodnu zračnu luku. Mostom je povezan s kopnom, najveċim svoje vrste na svijetu.  
Grad Krk postoji od rimskih vremena i građen je u tipičnom mediteranskom stilu s uskim ulicama i tradicionalnim kamenim kuċama. Ima katedralu, puno manjih crkava i kapela te samostan.   Krk

Grad Krk

Grad Krk je najvece i najnaseljenije mjesto na otoku. Ujedno je i kulturno povijesno središte, kao i mjesto za provod i zabavu.

 

Katedrala

Katedrala se prvi puta spominje u pisanom dokumentu 1189. g. Istrazivanja su pokazala da je katedrala postojala jos u ranom kršċanstvu. Katerdrala je posveċena Blaženoj djevici Mariji. Zu katedralu je i crkva Svetog Kvirina, jedina crkva na kat takve starosti. Izgrađena je od bijelog kamena i predstavlja divan primjerak romaničke arhitekture.

 

Stara gradska vjeċnica

Smještena je na glavnom gradskom trgu, Veloj Placi, nekaleko katedrale.

 

Vela Placa

To je glavni gradski trg, na kojem se nalazi stara gradska vjeċnica i toranj sa dvadeset-četverosatnim satom. Popločena je kamenom, kao i okolne ulice.

 

Frankopan

Velika i odlično sačuvana utvrda tik uz more. Datira iz 12. st. Podignuli su je knezovi Frankopani, srednjovjekovni vladari otoka i grada Krka. Danas se, posebno tijekom ljetne sezone, u njoj održavaju koncerti i predstave.

 

Luka

u kojoj vas brodice i jahte pozivaju da zaplovite.

 

Sunčani sat

Nalazi se odmah pored lučice, podsjeċa na godinu u kojoj je grad Krk bio proglašen najuspješnijom turističkom destinacijom.

 
Rimski mozaik pronađen kod rekonstrukcije kuce u gradu Krku.  

Košljun - Samostanski muzej

Etnografska kolekcija samostanskog muzeja Košljun ima neke vrlo interesante i rijetke izloške, od modela brodova do grnčarije, oruđa, lokalnog instrumenta sopela, atlasa, pa sve do bizarnih izložaka životinja koje su rođene s dvije glave, itd.
 

Jurandvor - Crkva Svete Lucije

Crkva svete Lucije izgrađena je na prijelazu 11. u 12. st., na ostacima ranokršċanske crkve. Glavni oltar krasi drveni poliptih Luce i Giovannija, sinova Paola Veneziana. Danas se u crkvi nalazi replika Bašċanske ploče, prvog pisanog spomenika Hrvata, na istom mjestu gdje je nađen original.

 

Omisalj - nalazište Mirine

Na lokaciji Mirine, u blizini grada Omišlja, važno je nalazište iz 5. i 6. st. Cijeli kompleks je pod zaštitom UNESCO-a.

Više o kulturi na Krku saznajte na ovoj stranici:

http://www.krk.hr/english/kultura.htm

 

Lokalni običaji

Masline, masline!

Svake jeseni, obično u treċem tjednu listopada, u Puntu na otoku Krku održava se festival Dani maslina, kojim se obilježava sezona berbe maslina. Restoran Marina, smješten pored marine Punat, nudi odličan izbor jela. Švedski stol - jedite koliko možete, od podneva do ponoċi. Što je na jelovniku? Sve od maslina i s maslinovim uljem. Toliko toga morate kušati. Gostite se polako, zaljevajuċi dobrim vinom i praċeni klapskim pjevanjem. Ponuda sadrži: salatu od liganja, salatu od plodova mora, riblje plate, salatu od tunjevine, pršut, sušeno meso, lokalni ovčji sir, ovčji sir u medu - poslužen s grožđem, razne vrste kruha, pečenu janjetinu, janjeċi gulaš, ribu na gradele, brodet, juhe, palentu, lokalnu tjesteninu pod imenom "šurlice", masline, masline, masline, sve vrste svježih salata, grožđe, mandarine, sušene smokve, itd. Fritule, kroštule, kuglof i razne druge vrste kolača. Koliko to košta? Oko 100 kuna.

 

Ribarenje

Duga je tradicija ribarenja na otoku Krku, a lokalni su ribari vrlo vješti. Vode oko Krka su bogate raznim vrstama riba, a posebno škampima. S obzirom da je obala uglavnom stjenovita, monogo je spilja u koje se zavlaċe čkampi. Dva ribara na slici upravo provjeravaju svoje mreže prije nego što ih izvuku. U kasna popodneva vidjet ċete mnoge ribarske brodice kako isplovljavaju u noċni ribolov.


 

Također preporučujemo:

. STARI OBIčAJI

. Razgon, pastirski običaj u VRBNIKU, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra

. Stomorina, običaj slavljenja plodova zemlje u OMIŠLJU, uoči blagdana Vele Gospe

LJETNI PROGRAM - PREPORUčUJEMO

. Susret sopaca otoka Krka, PINEZIĊI (srpanj)

. Festival krčkoga folklora (srpanj)

. Ljetne priredbe otoka Krka - Međunarodni festival klasične glazbe, opera, baleta i dramskih predstava,

. KRK, PUNAT i KOŠLJUN (srpanj - kolovoz)

. Kamplin jazz festival, KRK (kolovoz)

. Pontes- Festival mladih europskih pisaca, KRK (kolovoz)

. Krčki sajam, KRK (kolovoz)

. Zasopimo, zatancajmo, BAŠKA (rujan)

. Vrbnik Dani vina otoka Krka (kolovoz )

. Krk - Vinofest (kraj svibnja i početak lipnja), Večeri klapa (lipanj) i Večeri krčkih violina

. Šilo - Kreativno ljeto Creatice summer